Voor een bedrijfsovername 100000 euro zakelijk lenen en waar je terecht kunt

Als ondernemer kun je soms niet snel genoeg groeien. Je kunt in z’n algemeenheid via 2 manieren groeien:
1. Organische groei (zelfstandige groei)
2. Groei door middel van overnames (acquisities)

Organische groei betekent dat je op eigen kracht groeit . Je hebt verschillende manieren om organische groei te realiseren; dezelfde producten, dezelfde markten. Of je boort nieuwe markten aan voor hetzelfde product. Andersom kan ook; je hebt dezelfde markten waar je je op richt maar je laat nieuwe producten ontwikkelen om meer te verdienen in de markten waar je reeds actief bent.

Groei door middel van overnames is een tweede groeistrategie. Een overname kan verschillende voordelen bieden:
– Synergie:
Koop je een ander bedrijf, dan zijn er synergie mogelijkheden. Synergie betekent: 1+1=3.
Je kunt wellicht personeel schrappen en de kosten per werknemer verlagen in je bedrijf. Een ander voorbeeld is dat je vaak synergie kunt realiseren in IT. Voor je huidige bedrijf en het bedrijf wat je gaat overnemen kun je straks kosten besparen door over te gaan op 1 centraal ICT systeem. Daarnaast kun je door gezamenlijk inkoop te doen meer korting krijgen op je grondstoffen, kantoorspullen, telefoonabonnementen, etc.

– Verhoging omzet
Je verkoopt nu mobiele telefoons en je koopt een bedrijf wat ook reparaties van mobieltjes doet. Nu kun je niet alleen telefoons aan je klanten verkopen maar ook reparaties. Je omzet per klant gaat daarmee omhoog.

– Versterking van je positie
Je kunt door strategisch een overname te doen je marktpositie versterken ten opzichte van concurrenten. Als jij Albert Heijn bent en je koop vervolgens het bedrijf wat boodschappen laat bezorgen dan heb jij een concurrentievoordee omdat de boodschappen bezorger geen spullen van je concurrent meer kan vervoeren.
Wil je een overname plegen dan heb je in veel gevallen financiering nodig.
Stel dat je een lening van 100000 nodig hebt om je concurrent over te nemen. Hoe kom je aan het geld? Een zakelijke lening om een overname te bekostigen is mogelijk via een aantal manieren.

[ad#336×280-rechts]

Financiering via de bank
Dit is de meest gebruikelijke manier. Banken zijn echter terughoudender om overnames te financieren. Vroeger kon je makkelijk 2/3 van het kapitaal laten financieren uit vreemd vermogen. Nu willen banken dat je meer eigen vermogen kunt inbrengen.

Financiering door een investeerder
Een investeerder kan je overname mee financieren. Dit wil hij in ruil voor aandelen of rente.
Het is tegenwoordiger lastig om aan kapitaal te komen uit deze hoek dan 2 jaar geleden. Toch zul je met een goed business plan kans maken. Er zijn meer dan 100 verschillende investeringsmaatschappijen in Nederland. Het meerendeel is aangesloten bij het NVP, de branchevereniging voor participatiemaatschappijen. Er zijn ook veel kleinere investeerder die niet aangesloten zijn. Denk aan mensen uit de Quote 500 of andere succesvolle ondernemers die hun bedrijf hebben verkocht.

Financiering door de overheid
De overheid kan ook gezien worden als bron voor die 100.000 euro. Er zijn verschillende regionale investeringsfondsen. Zij hebben ook geld beschikbaar (vele miljoenen) om aandelen van MKB bedrijven te kopen.

Financiering door de verkoper zelf
Je kunt ook afspreken dat je het bedrijf koopt maar de verkoper zelf zijn koopbedrag laat financieren. Je zegt dan: ik koop je bedrijf, maar betaal pas over 1 jaar. De omzet die het komende jaar voortkomt door de overname gebruik je vervolgens om de transactie te bekostigen. Je kunt afspreken dat je met een bonus systeem werkt; 50% betaal je sowieso na x maanden en de overige 50% hangt af van de omzet die dat bedrijf nog realiseert de komende x periode. Daarmee creer je een prikkel om het over te nemen bedrijf qua omzet verder te laten groeien en hoef je niet zelf al het geld op te hoesten.

Tip: een overname plegen is een zeer complex proces. Schakel een adviseur in die je daarbij kan helpen. Een goede adviseur kan je de wind uit de zeilen houden en je wijzen op de valkuilen die hij of zij al vele malen is tegengekomen.